JooMix.org

logo


pszoriázis - pikkelysömör

A pszoriázis - ismertebb nevén a pikkelysömör - krónikus bőrbetegség. Főként esztétikai kellemetlenségeket okoz. Az orvostudomány mai állása szerint e kór alapja genetikai eredetű, nem gyógyítható...

Ám szerencsés esetben különböző kezelésekkel a beteg tünetmentessé tehető!

Pszoriázis esetén a hámsejtek érési folyamata felgyorsul, körülbelül felére rövidül. Ezáltal az adott felületen viaszszerű pikkelyképződéssel járó, nagymértékű elszarusodás következik be, alatta pedig foltokban begyullad a bőr. A betegségben a populáció 1,5-2%-a érintett.

Az első tünetek általában 20-30 éves kor közöttjelennek meg, de gyermekeknél is előfordulhatnak.

A pikkelysömörre való hajlam genetikailag örökölhető, de olyanoknál sem kizárt, akiknél nincs családi halmozódás

Pikkelysömörben leggyakrabban a végtagok, azon belül is a könyök és a térd környéke érintett. Előfordul, hogy a hajas fejbőrön izoláltan jelentkezik a probléma, ez hasonlít a korpásodáshoz, de valójában nem az. A pszoriázis egyik érdekes formája gombásodáshoz hasonló körömtünetről ismerhető fel.

A pikkelysömörös köröm felületén sárgászöld folt alakul ki, és növekedéskor morzsás anyag távozik alóla. Ám ez nem gomba, hanem a pszoriázisos plakk körömágyban való megjelenése. Szintén erre utaló tünet lehet a hosszanti körömbarázdáltság vagy a körömlemezen keletkezett, tűszúráshoz hasonló kis behúzódások. 

A komoly probléma akkor kezdődik, amikor nagyobb foltokban jelennek meg a pszoriázisos elváltozások: ezek aztán a széli részeken továbbnőnek, és összeérve hatalmas plakkokká alakulnak. Ilyenkor nem ritka, hogy kísérő tünetként a nyirokcsomók is megduzzadnak.

Előfordul, hogy a pszoriázis betegség az ízületekre is ráhúzódik, fájdalmas duzzanatot okoz. Leggyakrabban a térd és a kéz-láb kisízületei érintettek. Az ilyen esetekhez gyakran társul kötőhártya-gyulladás és/vagy húgy-csőfolyás is.

Speciális esetben nem a hámlás a fő jellemző, hanem az egész testfelületet érintő, erőteljes gyulladás. Ez a pszoriázis legsúlyosabb formája, és kórházi kezelést igényel.

Melyek lehetnek a pikkelysömörös tüneteket kiváltó okok?

- Sokféle provokáló tényező előfordulhat. Ilyen a szervezetben valahol felbukkanó gyulladás, a hirtelen stresszhelyzet vagy a lelki válság, de még egy egyszerű nyári hasmenés is okozhatja a tünetek megjelenését.

Első lépésként mindenképpen érdemes általános góckutatást végeztetni. A szokványos vizsgálatokkal sajnos nem mindig sikerül megtalálni a problémát kiváltó okot. Ilyenkor további speciális módszerek szükségesek. Nagyon fontos a pszichés faktorok felismerése is.

A tünetek a mindennapi életben rendkívül zavaróak. A pszoriázisos beteg gyakran kedvezőtlen megítélés alá esik, ha közösségbe megy, annak ellenére, hogy a pikkelysömör nem fertőző - ám ezt kevesen tudják. A hajas fejbőr pszoriázisos tünetei a legszembetűnőbbek.

Aki testének más területein viseli a tüneteket, sokszor melegben is nyakig begombolkozva jár, mert pszichésen rendkívül rosszul viseli a rá irányuló tekinteteket...

TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK PIKKELYSÖMÖRBEN:

- Első lépésként a szervezetben lévő gyulladást, gócot kell megszüntetni. Majd a bőrtünetek javulni kezdenek, bár előfordulhat átmeneti rosszabbodás is. Általában ezután indul meg a javulás. Néha hetekig-hónapokig kell folytatni a kezelést. A tünetmentes állapot egyénileg változó ideig tart: van, aki évekre elfelejtheti a betegségét, míg mások csak rövidebb időre szabadulnak meg tüneteiktől.

A pszoriázisra a napozás általában jó hatással van. A tengerparti fürdőzés és napozás különösen hatékony.

Leginkább a Holt-tenger ajánlható egyedi klímája és a tengervíz különösen magas só- és gazdag ásványianyag-tartalma miatt.

Emellett tanácsos megváltoztatni az érintett életkörülményeit, mert a lelki tényezők nagyban befolyásolják a betegség kialakulását és mértékét. Ezen kívül számos külső és belső gyógyszeres kezelés alkalmazható a tünetek enyhítése céljából.

A hétköznapi gyakorlatban többnyire szteroidos készítményeket alkalmazunk a gyulladás megszüntetésére!

A szteroidok hosszú távú, nagy bőrfelületeken való alkalmazása azonban mellékhatásokkal jár: károsak a májra, kedvezőtlenül befolyásolhatják az anyagcserét, elvékonyítják a bőrt, lecsökkentik a bőr saját védekezőfunkcióit stb.

Ezért, ha egy mód van rá, meg kell próbálni szteroidos anyag nélkül „megfogni" a betegséget. Léteznek olyan készítmények is, amelyek az immunrendszer stimulálásával késztetik a szervezetet a tünetek leküzdésére.

Elérhető már kenőcs formájában olyan D-vitamin-származék is, ami szintén hatásos lehet, nagy kiterjedésű, makacs esetekben pedig A-vitamin-származék-tartalmú gyógyszerrel lehet sikerrel kezelni a betegséget. Ez azonban megterheli a májat, tehát csak jó májfunkcióval rendelkező beteg esetében alkalmazható.

Szerencsére kaphatók különböző holt-tengeri só- és iszapkészítmények!

A tünetmentesítés időtartamában szintén fontos szerepet játszanak a lelki tényezők! Akiknek sikerül megtalálni, és valamilyen módon kezelni a betegségük hátterében álló pszichés problémákat, sokkal jobbak az esélyei a tünetmentes állapot elérésére és hosszú távú megőrzésére.

A pszichoszomatikával foglalkozó szakemberek szerint minden betegség mögött fellelhető annak lelki oka. Ennek orvoslásával megszabadulhatunk a testi tünetektől. A bőrbetegségek hátterében legtöbbször problémás emberi kapcsolatok állnak. A pikkelysömör esetében az ember önvédelmi célból páncélt növeszt, bezárkózik, lelkileg szinte megközelíthetetlenné válik.

A gyógyító víz

Holt-tenger partjainál évente több ezer, bőrbetegségben szenvedő beteg kezelteti magát eredményesen.A bibliai tenger a Földközi-tenger szintje alatt 400 méterrel fekszik egy több mint kétmillió évvel ezelőtt kialakult árok mélyén.

A földfelszín legmélyebben fekvő területén kialakult tenger vizének sótartalma 32%, ami jóval magasabb bármely tengerénél 21-féle ásványi anyagot tartalmaz, többek között magnéziumot, kalciumot, brómot és káliumot, valamint számos olyan anyagot, melyek más vizekben nem fordulnak elő. 

Partján a Nap UV-sugarait megszűri az intenzív párolgás miatt kialakult réteg, így a napozás sokkal egészségesebb. Mindez összességében rendkívül hatékony a pikkelysömör kezelésére.forrás:informed 

Iratkozzon fel hírküldőnkre!

 

dr.Nona International Ltd.

A NaturalPatika a dr.Nona International Ltd. független termékközvetítője.

Elérhetőség

NaturalPatika Webshop Kft.
2483 Gárdony, V. utca 2. 
H2483

+36 70 3122992
E-mail: naturalpatika@gmail.com

facebook